Wat zijn NFT’s

Wat zijn NFT’s?

Je ziet en hoort er overal, maar NFT’s zijn immens populair op dit moment. Sterker nog, dat zal alleen maar groter worden. Maar, wat zijn nou eigenlijk NFT’s? Je ziet een digitaal kunstwerk maar meer dan dat zie je niet. Dus, wat is het? Wat doet het? Je leest het in dit blogartikel. In dit artikel leggen wij je uit wat een NFT is. 

Wat zijn NFt's?

Wat is een NFT?

Een NFT staat voor Non-Fungible Token. Oftewel: Een niet-inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit certificaat kun je digitaal creëren, ontwerpen en koppelen aan een digitaal object. Dat kan een afbeelding of persoon zijn. Vervolgens registreer je dat aan een openbare database, ook wel bekend als de blockchain en dan is het enige wat je nog hoeft te doen is genieten van jouw eigen unieke digitale eigendom. Jouw digitale cryptoportemonnee is direct gekoppeld aan de NFT, wat er ook voor zorgt dat je gelijk in het bezit van een digitale sleutel bent. 

Iedereen kan zien dat jij in het beheer bent van die specifieke NFT, aangezien de registratie van je NFT in een openbare database/blockchain zit. Niks kan ervoor zorgen dat die registratie gewijzigd kan worden en niemand kan er bij. Dat is wel zo veilig en eerlijk. Je kunt door middel van NFT technologie ervoor zorgen dat je een uniek moment en/of afbeelding, video of ander moment toe eigenen en bezitten. Mochten er meer mensen zijn die dezelfde interesse tonen in hetgeen wat jij leuk vindt, dan ontstaat er schaarste en kan de prijs stijgen. Omdat er van elke NFT maar één exemplaar is, is het object geld waard en kan het door middel van een collectieve interesse een prijsstijging ervaren. 

Wat gebeurd er als je een NFT hebt gekocht?

Op het moment dat je een NFT hebt aangeschaft, dan krijg je een digitaal certificaat dat is gesigneerd door de maker van de desbetreffende NFT. Je kunt het vergelijken met het hebben van een gesigneerd voetbalshirt. Alleen is het dan digitaal. En ja, soms kan het dus zijn dat daar gigantische bedragen voor worden betaald vanwege schaarste. Je kunt een NFT van vrijwel alles maken wat digitaal is. Van Youtube tot aan soundtracks en spellen, je kunt het zo gek bedenken en je kunt er een NFT van maken. 

Het moment dat je dus een NFT hebt aangeschaft, dan is het aan jou om te bepalen wat je er mee doet. Is het een handelsobject? Dan is het zaak dat je de waarde van jouw NFT in de gaten houdt, trends opzoekt en je research goed bijhoudt, zodat je jouw NFT weer kunt doorverkopen met winst. Heb je liever een NFT voor de fun, dan kun je het natuurlijk bewaren en er niks mee doen. Dan ben je eigenaar van een NFT en kan niemand die titel meer van je afnemen. 

Wat zijn NFT's?

De waarde van emotie

Je zit misschien nu wel te denken: Waarom kunnen NFT’s ontzettend veel geld kosten? Het is immers maar een digitaal object. Het Enige antwoord wat wij daar op kunnen geven is dat mensen een emotionele waarde hebben toegekend aan een fysieke producten. Nu is een NFT digitaal, maar heb je wel eigenaarschap waardoor hetzelfde gevoel van in het bezit zijn van een fysiek product, gegenereerd wordt met het digitale. De mogelijkheid om eigenaarschap van jezelf naar een ander over te dragen is een vorm om waarde te creëren en dat is voor velen een interessante wereld. 

De waarde van een NFT wordt niet per definitie bepaald door het object zelf, maar eerder door de mensen die het waardevol vinden. Je kunt hetzelfde principe vergelijken met een kunstwerk wat bestaat uit vele kleuren en strepen. Je ziet in eerste instantie niet meer dan een frame, verf en chaos, maar het is wel razendpopulair geworden omdat het object vanuit een gedeelde overtuiging geliefd is. Datzelfde principe kun je dus koppelen aan een NFT. Sterker nog, dat kun je het best koppelen aan schilderij NFT’s. Letterlijk alles wat op het internet staat kan omgevormd worden in een NFT, hoe vet is het als jij een de eerste moonwalk van Michael Jackson hebt omgezet in een NFT?!

Wat zijn NFT's?

Op welke gevaren moet je letten?

Op dit moment is de NFT wereld ontzettend populair. Desondanks zijn er wat valkuilen waar je om moet denken. De crypto cummunity is hard bezig om enkele gevaren te verwijderen, maar dat is nu nog niet het geval. De infrastructuur van de NFT-keten is nog niet altijd zuivere koffie, want het brengt ingangen voor hackers, oplichters en opzettelijke fouten. ALs een oprichter van een NFT- bedrijf besluit om alle cryptomunten mee te nemen naar een andere plek, dan ben jij alles kwijt en heb je geen poot om op te staan. Ook kan het zijn dat een artist verkeerde gegevens te hebben opgeslagen op zijn website waardoor jouw afbeelding of digitale creatie verloren is gegaan, dan ben je ook alles kwijt. 

Dat soort dingen kunnen ervoor zorgen dat jouw geïnvesteerde geld weg is en je ook door een menselijke fout geen garantie hebt op succes. Het is simpelweg opletten met wat je koopt, hoe je het koopt en van wie. Controleer altijd wie de eigenaar van de desbetreffende NFT is, wat de huidige situatie van de marktplaats is en of de art wat je hebt gekocht, gehost staat. De NFT wereld is het walhalla voor digitale kunstenaars, maar dit is nog maar het begin. 

Het is nog vol in ontwikkeling en de kans dat er in de toekomst extra gevaren bijkomen is vrijwel nihil. Als jij weet wat je doet, dan komt het goed en geniet je net als alle anderen van de NFT voordelen! 

Eindconclusie

Met verloop van tijd ontstaat er een nieuwe digitale wereld die allemaal nieuwe kansen zal aanbieden waar bedrijven, fans en artiesten hun profijt uit kunnen halen. Bovendien is het een leuke vorm van investeren wat centraal staat voor als je wil beginnen aan de NFT- keten. Ons advies is dan ook, investeer verstandig en doe je research goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *