Wat zijn Altcoins?

De betekenis van een Altcoin

Wat zijn altcoins? Een altcoin is een versimpeld woord wat staat voor: “alternative bitcoin”. Heel simpel gezegd: Alle coins buiten de bitcoin om. Het is een term die je kunt gebruiken om over het algemeen andere coins in te categoriseren. Hierdoor heb je een overkoepelende en gelijkwaardige naam terwijl iedereen een andere coin kan hebben. 

Natuurlijk is een altcoin anders dan een bitcoin, maar ze hebben wel veel gelijkenissen met elkaar. Dat kun je in meerdere factoren terug zien, maar met name de koers. We weten allemaal dat de bitcoin de grootste coin uit de crypto wereld is. Ze hebben een marktdominatie van 53%. 

Dat betekent dat er meer dan de helft van de waarde die in de cryptowereld zit, bestaat uit bitcoin. Dat is bizar! Bitcoin is daarom ook leidend voor bijna alle overige coins die er te vinden zijn. Wil je uitrekenen wat een Bitcoin waard is? Klik dan hier.

Wat zijn bekende altcoins?

Een altcoin is natuurlijk niet iets nieuws. Integendeel, het is al jaren op de markt. Ondertussen zijn er een aantal altcoins uitgegroeid tot sterkhouders in de cryptocurrency wereld. De volgende coins zijn het populairst:

  1. Monero (XMR)
  2. Litecoin (LTC)
  3. Ethereum (ETH)
  4. NEO
  5. Cardano
  6. IOTA
  7. Ripple
  8. Lisk

Iedere altcoin heeft zijn eigen functie. We lichten hier een paar uit:

XMR, beter bekend als Monero, is een altcoin dat zicht focust op privacy. Dat betekent dat al het verkeer wat via het Monero netwerk gaat, niet inzichtelijk is voor wie dan ook. Hierdoor ben je dus verzekert van absolute bescherming voor jouw data. 

Ethereum. Misschien wel één van de meest gekochte coins in het begin van jouw crypto carriere. Ethereum is een gedecentraliseerd platform waar het ontwikkelen van programma’s, applicaties en software gebouwd kunnen worden. 

Cardano is de meest verrassende altcoin van het afgelopen jaar. Cardano kwam op de markt en veroverde in een mum van tijd een top 10 positie. Cardano is een platform waar de focus op veiligheid is gelegd. Dit door middel van gelaagde architectuur. Het is een blockhain project dat op basis van wetenschappelijke filosofie, tot leven is gekomen. 

Litecoin maakt gebruik van verschillende algoritmes, zorgt voor snelle transacties en heeft dezelfde missie en visie als Bitcoin: Gebruikt worden als currency om betalingen te doen tussen gebruikers.

 Altcoin vergeleken met Bitcoin

Altcoins kunnen rap stijgen in hun waarde. Alhoewel de prijs wel voor het grootste deel wordt beïnvloed door de bitcoin, is het enigszins safe om te zeggen dat wanneer de bitcoin stijgt, de altcoins dat ook gaan doen. 

Kanttekening is wel: Andersom gebeurt hetzelfde. De meeste altcoins zijn te verkrijgen met Bitcoins, dus eigenlijk is de verbinding eigenlijk wel heel logisch. Hetzelfde geld als je altcoins wil verkopen. In de meeste gevallen moet je ze eerst omruilen voor bitcoin, hierdoor blijft de prijs onder invloed van de originele cryptocurrency en voorkom je een directe val.  

Waarom zijn er zo veel altcoins

Om eerlijk antwoord te geven: Er zijn talloze redenen waarom altcoins bestaan. Als we kijken vanuit technisch perspectief, dan kan het ontstaan van altcoins begonnen zijn omdat menig mens denkt dat ze een design of protocol van de bitcoin kunnen verbeteren. 

In sommige gevallen kunnen bitcoin transacties een hoge fee hebben dat gepaard gaat met aardig wat verwerkingstijd in de blockchain. Als alternatief zijn er dus een aantal altcoins op de markt gekomen die er voor moeten zorgen dat er lagere tarieven worden gehanteerd, in combinatie met een snellere verwerkingstijd. 

Laten we kijken naar Monero. Zoals eerder vermeld richten zij zich op het waarborgen van privacy. Dat is voor heel veel mensen een ideale uitkomst. Al helemaal als mensen bepaalde dingen willen kopen waar ze liever niet publiekelijk voor uitkomen. Denk maar aan bijvoorbeeld drugs. 

Aan de hand van sommige coins kwamen er dus steeds meer projecten bij ondernemers en ontwikkelaars naar boven, dat er een heleboel projecten werden gefinancieerd door middel van een ICO. Je investeert dan in een project met een Cryotomunt, vervolgens krijg je er altcoins voor terug die de waarde kan verhandelen op de beurs. 

Zo zie je maar dat er verschillende redenen te vinden zijn om een altcoin te ontwerpen. Daarom zijn er ontzettend veel projectonwikkelaars bezig geweest met het maken van/ vinden van de nieuwe “Bitcoin” te vinden. Aan jou de taak om tussen al die duizende altcoins de juiste coin te vinden. 

Tenzij je achter een missie staat van een altcoin en denkt potentie te hebben, dan is het zaak dat je zulke munten direct gaat aanschaffen. Het is een bizarre wereld, maar je kunt er ontzettend veel voor terug krijgen.

Verschillen altcoins van elkaar?

Absoluut. Er zijn verschillen in algoritmes, de maximale hoeveelheid dat beschikbaar is en de transactiesnelheden. De toepassing van valuta is een gamechanger. Hier kan bepaald worden in hoeverre een altcoin waard is. 

Bovendien zijn er continu nieuwe platformen die op de blockchain komen en dus hun eigen valuta nodig hebben. Daarnaast, zoals eerder uitgelegd denken mensen dat ze het design en protocol van een bitcoin kunnen verbeteren, waardoor er dus meer en verschillende altcoins naar elkaar toe komen.

Dus, investeren in altcoin?

Investeren in een altcoin kan geen kwaad. Het is belangrijk dat je de trends in de gaten houd die in de markt spelen. Hierdoor kun je afwegen in welk seizoen jij wilt instappen om altcoins te vergaren. 

Hoe houd je een trend in de gaten? Door over een periode te kijken of bepaalde altcoins het beter doen dan de Bitcoin. Altcoins zijn ontzettend gevarieerd en hebben onwijs veel faciliteiten, diensten en ontwikkelingen. 

Het is belangrijk dat je weet hoe je altcoins wilt gaan inzetten voor je cryptoavontuur. Doe dat dus zogvuldig, lees daarbij ook dit artikel nog eens goed door. Dan weet je wat een altcoin is en wat het doet. Zonder kennis moet je nooit ergens in stappen. Onthoud dat goed. 

Verdiep je dus in altcoins die een goede visie en/of missie hebben, want met de tijd wordt dat steeds aanlokkelijker en zal de waarde van zulke potentiële coins een mooie ontwikkeling tegemoet gaan. Meer leren? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *